Vestera » Specials » Kruiden
Kruiden,steen,geur en kleur geven je een goed humeur

Kruiden in geuren en kleuren

Kruiden zijn door hun geur en vaak ook hun kleur,een welkome gast in menige tuin. Ze zijn makkelijk te houden in een eenvoudige plantenbak of zelfs in de vensterbank in de keuken. Ze zijn voor een heleboel dingen te gebruiken, bij het koken als smaakmaker, als geurverspreiders en voor hun geneeskracht. Kruiden hebben een lange geschiedenis en zijn in alle delen van de wereld bekend. Ieder volk heeft van oudsher zijn aandeel geleverd in het ontdekken van de mogelijkheden van kruiden.

Geen kruid tegen gewassen....

Dit is een verhaal over een man die bij een ongelukkige val zijn arm en been brak. Hij leefde in een tijd dat er nog geen medische zorg was zoals wij die kennen. Alle medische zorg kwam van de natuur. De bomen leverden de takken waar zijn breuken mee werden gespalkt en de smeerwortelpap moest zorgen dat de breuken beter zouden genezen. Tegen de pijn kreeg hij wilgebast om op te kauwen.

In die tijd gingen mannen op jacht en beschermde de vrouwen en kinderen. Ze deden het zware werk als de onderkomens bouwen en bomen vellen. Niet met een zaag of machines want die waren er niet, ze deden het met pure lichamelijke inspanning. De mensen van toen gingen op jacht met een speer, velden een boom met een handbijl. Hun wereld was keihard en de sterkste bleef in leven.

De man met de gebroken botten genas niet goed. Hij kon zijn arm en been wel weer gebruiken maar zijn been was korter en in zijn arm zat niet meer zoveel kracht. Toch leerde hij overleven en zijn mensen gaven hem de kans. Hij was gefascineerd geraakt door de natuur die hem en velen anderen genazen. Hij wilde er meer van leren en ging elke plant op zijn weg uitproberen. Hij rook eerst aan de plant, een geur zegt veel. Dan nam hij een klein stukje in zijn mond, alleen proeven, niet doorslikken. Hij keek naar vogels en dieren, als zij iets konden eten zonder ziek of dood te gaan dan kon hij dat ook. En langzaam aan bouwde hij een natuurlijke medicijnkast. Hij probeerde veel zelf uit maar ontdekte ook bij toeval hoe je een kruid of plant het best kon gebruiken. En eigenlijk ontdekte hij en later zijn opvolgers dat er tegen elke aandoening of ziekte wel zeker een kruid was gewassen. Soms in combinatie met heel andere dingen als bijvoorbeeld stenen en geuren.

Overal op de wereld

Dit verhaal kan zich overal op de wereld hebben afgespeeld. In elke cultuur zijn er medicijnmannen,sjamanen of wijze mannen of vrouwen die de geneeskracht van planten hebben ontdekt en er hun beroep van hebben gemaakt. Meestal werd deze wetenschap overgoten met mystiek en geloof omdat het op een wonder leek als iemand werd genezen die door de familie als verloren werd beschouwd. En ook nu nog is menig mens huiverig voor de zogenaamde alternatieve geneeswijzen.

Vreemd, want tegenwoordig wordt er nog steeds gebruik gemaakt van de kracht van bijvoorbeeld wilgenbast in het medicament asperine. De natuur wordt een handje geholpen door de chemie. Of wordt de chemie een handje geholpen door de kracht van de natuur?

In vele delen van de wereld groeien planten waarvan de samenstelling misschien wel de uitkomst is voor kankerpatienten, of zelfs als geneesmiddel tegen een simpele verkoudheid. In samenwerking met de chemie of met elkaar, wie weet.

Kruiden in geur en kleur

Mijn artikelen gaan over geneeskrachtige kruiden en ik vind het leuk om hun kracht te versterken doormiddel van geuren,kleuren en stenen. Stenen hebben ook een geneeskrachtige werking, zij versterken vaak de positieve gevoelens. Dus wat een kruid lichamelijk doet kan de steen versterken door een positief gevoel. Ook kleuren en geuren kunnen je gevoel versterken en veranderen. Denk maar aan het zwart bij een begrafenis, je bent verdrietig. Bij een bruiloft horen echter wit en vrolijke kleuren, je bent blij! Veel mensen houden niet zo van de donkere dagen voor kerst maar de geuren die daarbij horen staan voor warmte en gezelligheid. Stel, het regent en je gaat met het openbaar vervoer naar huis. Je hebt hard gewerkt en je bent moe, nat en koud. Het stinkt in de bus naar natte jassen en teveel parfum. Als je thuis komt is het warm, licht en het eten staat te pruttelen. Het ruikt naar sudderlapjes en rode kool. Of misschien nog beter, naar koffie en appeltaart. Ineens is je hele dag goed!

Een uitdaging

Dat is een klein gedeelte van wat kruiden, geuren en kleuren en stenen voor je kunnen doen zodat je weer een positief mens zou kunnen worden of juist die positieve gevoelens kunt behouden en versterken. De bedoeling van mijn artikelen zijn om je uit te dagen om deze "wijsheid" van oudsher, net als de gewonde man, uit te proberen. Kijken, horen, proeven en behoudt het goede van Moeder Natuur.
Lavendel en Edelstenen: Natuurlijke gezondheid

Lavendel en Edelstenen: Natuurlijke gezondheid

Er is al heel wat geschreven over kruidengeneeskunde, kleur-en geurtherapie en de werking van stenen. In dit eerste artikel zal ik u aan een kruid,een geur,een kleur en een steen voorstellen die elkaa…

Rozemarijn, een kruid waar je wakker van kan liggen

Een van de fijnste geuren in de tuin komt van de rozemarijn. Als de wind door de rozemarijn waait of je gaat er met je hand doorheen dan komt de geur van de zomer je tegemoet. Er komen herinneringen v…
Tijm, dat is pas fijn

Tijm, dat is pas fijn

Het wordt weer herfst, de tijd om verkouden te worden! We slaan weer hoestsiroop,neusdruppels en dampo in. En gelukkig heeft Moeder Natuur ook een heel goed middeltje voortgebracht: TIJM
Gepubliceerd door Vestera op 26-10-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!